„Z ziemi i ognia” na Zawodziu
23 września odbędzie się festyn archeologiczny w rezerwacie na Zawodziu – „Od Calisii do Kalisza”. Tym razem pod hasłem: „Z ziemi i ognia”. Dzień wcześniej tradycyjnie otwarte zostaną kramy z dawnym rzemiosłem dla uczniów.
Na zwiedzających czekają liczne warsztaty wśród nich znajdą się:
- Dymarka – uzyskiwanie żelaza z rudy darniowej wykopywanej na polach.
- Mielerz – piec ziemny do uzyskiwania węgla drzewnego. Różne rodzaje węgla z różnych gatunków drzew. Warsztaty dla dzieci z rysowania węglem.
- Dziegieć – Proces suchej destylacji, uzyskiwania smoły w garach glinianych oraz piecach ziemnych. Przygotowywanie prostych maści.
- Piece kopułowe – historia chleba, od prażenicy po gliniane, przenośne piece. Pokaz wypiekania podpłomyków na prażenicach oraz chlebów na zakwasie w piecu kopułowym.
- Konserwacja żywności – wędzarnie jamowe oraz pozyskiwanie soli ze słonych źródeł. Różne metody wędzenia różnych produktów, gatunki drewna, warzenie soli w glinianych naczyniach.
- Garncarz – wypał glinianych garnków w piecach darniowych.
- Kuchnia średniowieczna – przygotowywanie prostych posiłków w glinianych i żelaznych garach.
źródło: MOZK
Podoba‚ Ci się materiał? Udostępnij go i komentuj - Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Chcesz by podobnych materiałów powstawało jeszcze więcej?Wesprzyj nas!
Subskrybuj
0 komentarzy
Starsze