Konkurs „Mobilne Kuchnie Warsztatowe”
Ogłoszony został nabór w otwartym konkursie ofert „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” dla organizacji pozarządowych. Samorząd Województwa Wielkopolskiego realizuje konkurs w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. Całkowita pula środków wynosi 200 tys. zł, nabór ofert trwa do 23 lutego 2024 roku.
Nabór w ramach otwartego konkursu ofert realizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego umożliwia organizacjom pozarządowym działającym na terenie Wielkopolski pozyskać środki na zakup instalacji służącej do przygotowywania posiłków oraz organizacji pokazów i warsztatów kulinarnych w warunkach, gdzie dotychczas było to niemożliwe. Konkurs ma na celu wspieranie organizacji pozarządowych promujących niemarnowanie żywności na terenie województwa, doposażenie ich w narzędzia ułatwiające prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie gospodarowania dostępną żywnością.
Konkurs „Małe Mobilne Kuchnie Warsztatowe” to inicjatywa Samorządu Województwa Wielkopolskiego w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” mająca na celu wzrost świadomości społeczeństwa na temat marnowania żywności w gospodarstwach domowych i przeciwdziałaniu temu zjawisku.Dofinansowanie od 3 do 15 tys. zł na realizację zadania przez organizacje pozarządowe umożliwia stworzenie instalacji, efektywnego i racjonalnego wykorzystania żywności. W ubiegłym w ubiegłym roku 15 organizacji pozarządowych pozyskało ponad 157 tys. zł na realizację projektów.– mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
O dofinasowanie ubiegać mogą się podmioty wymienione w art. 3 ust. 2 i 3 Ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie. W ramach konkursu przewidziano wsparcie na realizację zadań polegających na zakupie mobilnych kuchni warsztatowych spełniających normy sanitarne przystosowanych do gotowania na zewnątrz i służących prowadzeniu wydarzeń i instruktaży jak zagospodarowywać żywność, szczególnie tą zagrożoną zmarnowaniem w gospodarstwach domowych oraz promocji działań sprzyjających niemarnowaniu żywności. Poziom pomocy finansowej w ramach konkursu wynosi maksymalnie 80% całkowitego kosztu zadania, jednak nie mniej niż 3 tys. zł i nie więcej niż 15 tys. zł dla pojedynczego projektu. Termin składania wniosków to 23 luty 2024 roku.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursów zawarte są w regulaminach zamieszczonych na stronie Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu, Biuletynie Informacji Publicznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu https://bip.umww.pl/292—489—k_85—k_77—ogoszenie-otwartego-konkursu-ofert-pn1oraz www.witkac.pl
Źródło: UMWW