„Okrąglak” inwestuje we własną kuchnię
Od września w kaliskiej lecznicy przy ulicy Poznańskiej ma ruszyć szpitalna kuchnia. To nie jedyna nowość, gdyż z prawie 8 mln złotych wsparcia ze strony Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, ma zostać również wybudowana dedykowana pralnia.
Na oficjalnym profilu kaliskiego „Okrąglaka” czytamy, że szpital chce daniami przygotowywanymi we własnej kuchni, trafić w smakowe gusta pacjentów. Nad kompozycją szpitalnych posiłków, z uwzględnieniem medycznych zaleceń, czuwać będą dietetycy. Obecnie lecznica korzysta przejściowo z usług firmy, która wygrała przetarg na dostarczanie posiłków. To firma, która karmi pacjentów 240 szpitali w całym kraju, a kuchnia, z której przyjeżdża jedzenie, wydaje dziennie około 2 500 posiłków (między innymi do największych szpitali w Łodzi i Zgierzu). Posiłki są realizowane na podstawie 32 rodzajów diet szpitalnych weryfikowanych i zatwierdzanych przez dietetyków z kaliskiego szpitala z 14-dniowym wyprzedzeniem.
„Liczymy na to, że uruchomienie własnej kuchni usatysfakcjonuje naszych podopiecznych kulinarnie – choć zaznaczamy – szpitalne jedzenie z definicji musi być lekkostrawne, łagodne w smaku i proste w formie. Z Magdą Gessler z pewnością konkurować nie będziemy, ale mamy nadzieję, że zyskalibyśmy jej aprobatę.” – czytamy na szpitalnym profilu facebookowym.
Źródło: Szpital Kalisz