Ceków
kalisz
Aneta
UK
ceków
Sieroszewice
Basia
brzeziny
Bryłka
BZ
baner_FBAnt
baner_FBAnt
Baner (1200 x 200 px) (1)
Confidance_baner
wszystkie_wiadomosci

Chrzan stolicą najlepszych potraw z Chrzanem oraz tarcia chrzanu na czas

Po raz kolejny Chrzan, w Gminie Żerków stał się areną rywalizacji najlepszych potraw oraz tarcia chrzanu na czas. W finale konkursu „Tarcie chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Żerków uczestniczyło prawie 110 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. W konkursie tarcia chrzanu na czas, zwyciężyło KGW z Kuźnicy Trzcińskiej z powiatu kępińskiego. W czasie trzech minut utarli aż 2,3 kg chrzanu! Z kolei za najlepszą potrawę z chrzanem kapituła konkursowa uznała „Chrzanową euforię”, autorstwa KGW Kolonia Obory, z powiatu pleszewskiego.

Trzecia edycja konkursu w Chrzanie, w gminie Żerków, w powiecie jarocińskim, której finał odbył się 5 kwietnia przyciągnęła blisko 110 Kół Gospodyń Wiejskich, które na tą okazję przygotowały różne specjały z chrzanem. Nie zabrakło także innych specjałów Wielkanocnych, czerpiących z lokalnego dorobku i tradycji obecnych na stołach podczas świąt. Odwiedzający wydarzenie mogli podziwiać świąteczne stoiska i skosztować przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski.

Już po raz trzeci w Chrzan, w Gminie Żerków zgromadził Koła Gospodyń Wiejskich z całego Regionu by razem rywalizować i dobrze się bawić. Konkurs jest także inspiracją młodych pokoleń do czerpania z dziedzictwa przodków i aktywnego udziału w życiu lokalnych organizacji i społeczności. Uczestnictwo w konkursie to także okazja do wygrania atrakcyjnych nagród. Cieszy rosnące zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich, które prześcigają się w pomysłach na przygotowywane potrawy oraz wystrój swoich stoisk.mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

W konkurencji na najlepszą potrawę z komisja konkursowa miała ogrom pracy, a poziom przygotowanych dań był wysoki i wyrównany. Za najlepszą potrawę z chrzanem uznano „Chrzanową euforię” czyli rolady z boczkiem pod chrzanową chmurką autorstwa KGW Kolonia Obory, z powiatu pleszewskiego (gm. Gizałki), drugie miejsce przyznano dla „Zupy chrzanowej z grzankami”, autorstwa KGW w Kwilczu „Kwilecka Wiaruchna”, z powiatu międzychodzkiego (gm. Kwilcz), a trzecie miejsce zajęły panie z KGW Murzynowo Leśne (gm. Kawęczyn) za „Żurek na zakwasie z chrzanem, suszonymi grzybami i białą kiełbasą”.

Niespełna 110 KGW, które przybyło do Chrzanu z całej Wielkopolski dowodzi, że takie konkursy są potrzebne, a społeczność chętnie angażuje się w uczestnictwo i przygotowania do udziału w nich. Samorząd Województwa Wielkopolskiego zachęca do uczestnictwa w tego typu wydarzeniach, które są okazją do poznania bogactwa Wielkopolskiej kuchni oraz integracji lokalnych społeczności z różnych części Regionu. dodaje Wicemarszałek Krzysztof Grabowski

Emocji nie zabrakło również podczas drugiej konkurencji, tarcia chrzanu na czas. Oficjalnie zawody rozpoczęli Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, Burmistrz Żerkowa Michał Surma, ks. Marcin Nowicki – Duszpasterz Rolników Diecezji Kaliskiej oraz Ewa Kubacka Sołtys Sołectwa Chrzan. Po zaciętej rywalizacji zwyciężyło KGW z Kuźnicy Trzcińskiej (gm. Trzcinica) które utarło aż 2,302 kg chrzanu.Na drugim miejscu uplasowało się KGW Twardów (gm. Kotlin) z masą chrzanu o wadze 2,132 kg na trzecim miejscu stanęło KGW Leśnictwo (gm. Kawęczyn) z wagą 2,106 kg.

Laureaci I, II i III miejsca w obu kategoriach otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała 40 wyróżnień (20 wyróżnionych potraw i 20 wyróżnień tarcie chrzanu na czas) razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach dla uczestników konkursów.

Nagrody za zwycięskie potrawy oraz największą ilość utartego chrzanu wręczyli: Krzysztof Grabowski – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Michał Surma -Burmistrz Miasta i Gminy Żerków, Jan Grzesiek i Andrzej Pichet – Radni Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu Paweł Zbierajewski

Wydarzenie uświetniły także występy miejscowych artystów oraz zespołu „Chrzanianki” i Kapeli Podwórkowej „ Z kopyta”.

Wyniki konkursu

Kategoria – tarcie chrzanu:

1. miejsce – KGW Kuźnica Trzcińska w powiecie kępińskim – 2,302 kg

2. miejsce – KGW Twardów w powiecie jarocińskim – 2,132 kg

3. miejsce – KGW Leśnictwo w powiecie konińskim – 2,106 kg

Wręczono także po 20 wyróżnień w kategorii tarcia chrzanu na czas z nagrodami po 500 zł.

Kategoria – potrawa z chrzanu lub z chrzanem:

1. miejsce – KGW Kolonia Obory w powiecie pleszewskim za „Chrzanową euforię”

2. miejsce – KGW w Kwilczu „Kwilecka Wiaruchna” w powiecie międzychodzkim za „Zupę chrzanową na wędzonych żeberkach w towarzystwie jaja, boczku i chipsu ziemniaczanego”

3. miejsce – KGW Murzynowo Leśne w powiecie średzkim za „Żurek na zakwasie z chrzanem, suszonymi grzybami i białą kiełbasą”.

Wręczono także po 20 wyróżnień w kategorii na najlepszą potrawę z chrzanem na czas z nagrodami po 500 zł.

Informacja Prasowa Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu

Podoba‚ Ci się materiał? Udostępnij go i komentuj - Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Chcesz by podobnych materiałów powstawało jeszcze więcej?Wesprzyj nas!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Starsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Zobacz wszystkie komentarze

Najnowsze