Otwarcie kaliskich restauracji
Od dzisiaj restauracje będą mogły ponownie serwować dania w ogródkach. W Calisia One debiutuje stacjonarnie pizzeria Mondo Pazzo, która wraz z pozostałymi konceptami zabierze gości w niezapomnianą kulinarną podróż.
W czasie obostrzeń restauracje Roma, Kampai Sushi, Chleb i Wino oraz Mondo Pazzo nie próżnowały. Pandemia obfitowała w zamówienia na wynos, chętnie realizowane przez wielu kaliszan. Szefowie kuchni przygotowywali też wiele niespodzianek. Nowe smaki i bogata selekcja win wreszcie będą mogły ujrzeć światło dzienne. W sobotę pobyt na patio Calisia One przy ul. Chopina 9 uświetni dj Wlodee, który będzie grał na żywo od godziny 16:00. „Ponowne otwarcie restauracji w Calisia One to dla nas długo wyczekiwana informacja. Nasi goście będą mogli nie tylko delektować się przygotowanymi przez szefów kuchni daniami, ale też bezpiecznie spotkać się z przyjaciółmi i cieszyć się licznymi wydarzeniami kulturalnymi. Przed nami bogaty program atrakcji, zaplanowanych w całym sezonie letnim. Każdy weekend z nami będzie czasem z dobrą muzyką i doskonałym winem – przekonuje Katarzyna Owczarek, menedżerka konceptów.
Specjalnie na ponowne otwarcie Chleb i Wino odwiedzi Emilia Nieznańska, zawodowy somelier z City Wine, która od początku współpracuje z restauracją i wspiera ją wiedzą z zakresu najlepszych win. Hitem tego sezonu winiarskiego będzie różowe prosecco i Pinot Noir prosto znad Loary. Przy komponowaniu nowej sezonowej karty pomagał restauracji Olaf Ratz, szef kuchni, którego część gości mogło poznać podczas ubiegłorocznych kolacji degustacyjnych.
Kampai Sushi nie zostaje w tyle w kwestii niespodzianek. W najbliższy weekend zaserwuje gościom ośmiornicę i rolki z sezonowymi szparagami. Dostępne będą również zamówienia omakase, czyli po japońsku: „zostawię to tobie”. Oznacza to, że goście będą mogli zamówić zestaw spoza karty menu, specjalnie wybrany i skomponowany przez sushi mastera Aliaksandra Pryhuna.
Prawdziwy debiut czeka jednak nową pizzerię Mondo Pazzo, która po raz pierwszy będzie mogła serwować pizzę na miejscu. Powstała w grudniu 2020 roku restauracja do tej pory cieszyła kaliszan jedzeniem na dowóz. W Mondo Pazzo mamy do wyboru zupełnie niestandardowe pizze, np. z truflami czy z wędzonym łososiem i kozim serem. Możemy spróbować także pizzy w wydaniu bianca (na bazie sosu śmietanowego) lub calzone (w której wszystkie składniki zamknięte są wewnątrz ciasta). „Kaliszanie pokochali nasze prawdziwe włoskie pizze w dowozie, więc mamy nadzieję, że z chęcią odwiedzą także naszą restaurację. Cieszę się, że wszystkie nasze koncepty gastronomiczne będą mogły ponownie przyjąć gości. W Calisia One każdy znajdzie coś dla siebie. Serdecznie wszystkich zapraszamy, by wraz z nami udać się w niezwykłą kulinarną podróż” – dodaje Sylwia Hoffman, menedżerka Mondo Pazzo.
Źródło: FB Antczak