Pierwsza jadłodzielnia w Kaliszu
Jadłodzielnia czyli miejsce, gdzie można podzielić się nadmiarem żywności powstała przy ulicy Towarowej 1 w Kaliszu. Jej inicjatorami są Fundacja CHOPS i marka Winiary, która prowadzi akcję „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”.
Wstęgę, oficjalnie otwierającą jadłodzielnię, przecięli Grzegorz Kulawinek i Mateusz Podsadny – przedstawiciele miasta, Dariusz Put – dyrektor fabryki Winiary, Szymon Ulkowski – kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé oraz Roman Żarnecki – prezes fundacji CHOPS. Obecni przy otwarciu symbolicznie uzupełnili półki jadłodzielni.
Akcja Winiary „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” uczy jak ograniczać marnowanie jedzenia i negatywny wpływ na środowisko. Każdego roku jeden Polak wyrzuca 235 kg żywności, ponad połowa z tego przypada na gospodarstwa domowe. To w sumie 9 mln ton rocznie w skali kraju.
Jadłodzielnia składa się z lodówki i regałów. Znajdą się w niej nie tylko produkty Winiary. Każdy mieszkaniec może oddać żywność nadającą się do spożycia, która przygotowana w nadmiarze mogłaby zostać wyrzucona. Osoby potrzebujące mogą skorzystać ze znajdujących się tam produktów w dogodnym momencie. Opiekę nad jadłodzielnią – mycie, sprawdzanie żywności – będzie sprawować jedna z wolontariuszek Fundacji. Podobne inicjatywy istnieją już w wielu polskich miastach.
Źródło: KPM Kalisza