baner_FBAnt
Projekt Poznań
Baner AWS
wszystkie_wiadomosci

Dni Dziedzictwa w Książnicy Pedagogicznej

PBP Książnica Pedagogiczna im. Alfonsa Parczewskiego w Kaliszu po raz kolejny włączyła się
w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa. W tym roku odbywały się one pod hasłem „Smaki dziedzictwa”. W Kaliskiej Książnicy zorganizowana został biesiada „Biblioteczne smaki”. Nie zabrakło atrakcji dla ciała i dla ducha.

Wydarzenie rozpoczął pokaz artystyczny w wykonaniu StowarzyszeniaZespołu Folklorystycznego Calisia, pod kierownictwem Barbary Marcinkowskiej, a następnie wystąpił zespół ludowy „Złote kłosy” z gminy Szczytniki. Goście, którzy odwiedzili bibliotekę, mieli okazję zapoznać się z zasadami zdrowego żywienia, które przedstawiła Elżbieta Wojtyła, kierownik Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kaliszu. Podczas biesiady można było degustować korbolowe potrawy i napoje a także poznać ich walory zdrowotne. Stół biesiadny w ziemiańskim stylu przygotowany został przez Karolinę Kościuszko i Annę Kujawę wraz z uczniami  Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu. Królowała na nim bania, korbol czyli wielkopolska dynia.

„Dziedzictwo to nie tylko obiekty i zjawiska wpisane do urzędowych rejestrów, ale również miejsca, czy postacie, które społeczność uważa za wartościowe. Dziedzictwo związane jest z życiem człowieka i dlatego warto o tym mówić. Spotkanie zorganizowane w naszej bibliotece ma nam uświadomić, jak ważne jest to, co nas otacza, przeszłość łączy się z teraźniejszością i buduje przyszłość” – powiedziała Małgorzata Kołodziej, wicedyrektor Książnicy Pedagogicznej w Kaliszu.

Chętni mogli spróbować swoich sił w kaligrafii i pisaniu piórem, czy zasmakować dawnych gier i zabaw dla całej rodziny oraz obejrzeć film „Dziedzictwo kulturalne Kalisza i regionu”. Na scenie zaprezentowali się wokaliści Talent Studio w Kaliszu. Imprezie towarzyszyła wystawa książek kulinarnych oraz historycznych czasopism z zasobów biblioteki, kompozycja z najpopularniejszych warzyw, owoców i innych produktów żywnościowych pochodzących z regionu kaliskiego, przygotowana przez pracowników Książnicy Pedagogicznej w Kaliszu. Biesiadę zakończyło wspólne śpiewanie piosenek, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Źródło: KP PBP














































































Podoba‚ Ci się materiał? Udostępnij go i komentuj - Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Chcesz by podobnych materiałów powstawało jeszcze więcej?Wesprzyj nas!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Zobacz wszystkie komentarze

Najnowsze