Finał konkursu „Wielkopolski Smaki Wigilijne” w Brudzewie
W sobotę 7 grudnia Brudzew, w powiecie tureckim przyciągnął tłumy mieszkańców w ramach świątecznej atmosfery jaka panowała przy miejscowej hali sportowej. Powodem był zorganizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Brudzew świąteczny Jarmark Bożonarodzeniowy oraz finał trzeciej edycji konkursu „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”, w którym udział ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich.
Organizatorami wydarzenia byli Samorząd Województwa Wielkopolskiego, który Reprezentował Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, oraz Wójt Gminy Brudzew Cezary Krasowski. Wydarzenie obfitowało w moc atrakcji dla najmłodszych jak i starczych uczestników. Jarmark wzbogaciła obecność św. Mikołaja, który częstował cukierkami i ochoczo pozował do zdjęć w swoich saniach. Atrakcją byłą także zagroda z alpakami, które w świątecznych przebraniach zabawiały gości. Przygotowano liczne atrakcje m.in. warsztaty rękodzieła, pokaz kulinarny z ograniczenia marnowania żywności prowadzony przez Koniński Bank Żywności, a także występy miejscowych artystów. Nie zabrakło również licznych kolorowych stoisk w świątecznym wystroju z możliwością degustacji i zakupu rękodzieła. Udział w Jarmarku w Brudzewie wzięli także Poseł do Parlamentu Europejskiego Krzysztof Hetman oraz Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego Anna Majda. Ponadto Wicemarszałek Krzysztof Grabowski wręczył w imieniu Zarządu Województwa Wielkopolskiego odznakę honorową „Za zasługi dla Województwa Wielkopolskiego” Wójtowi Brudzewa Cezaremu Krasowskiemu. Gwiazdą wieczoru był występ Andrzeja Cierniewskiego.
Konkurs „Wielkopolski Smaki Wigilijne” organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego to inicjatywa promująca bogactwo kulinarne Regionu i mieszkańców. W rywalizacji udział wzięło ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całego Regionu. Zainteresowanie konkursem i frekwencja pokazują, że chęć uczestnictwa mieszkańców w takich wydarzeniach to doskonała okazja do integracji i promocji lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Wiele atrakcji przygotowanych przez organizatorów sprawiają, że każdy z uczestników znajdzie coś dla siebie. Organizowane są nie tylko wydarzenia, które integrują. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera także Gospodynie organizując konkursy dotacyjne skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich. – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Na jarmarku prezentowały się liczne stoiska, gdzie Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski prezentowały swoje potrawy i rękodzieło. Punktem kulminacyjnym wydarzenia był finał konkursu na najlepszą potrawę wigilijną na słodko oraz na słono. Udział w rewalizacji wzięło ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała po 15 wyróżnień razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach potraw dla uczestników konkursu. Warto dodać, że każde z Kół Gospodyń Wiejskich uczestniczące w konkursie otrzymało w ramach podziękowań zestaw przypraw.
Biorąc udział w wydarzeniu Poseł do Parlamentu Europejskiego Krzysztof Hetman podkreślił:
– Wyjątkowa atmosfera oraz zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich pokazują jak wiele do pokazania i zaprezentowania mają lokalne społeczności. Jarmark w Brudzewie jest dowodem potrzebę promowania dorobku kulturalnego i kulinarnego obszarów wiejskich. Organizacja takich wydarzeń owocuje budową lokalnych wspólnot oraz pokazuje młodym pokoleniom jak cenne oraz bogate jest nasze pokoleniowe dziedzictwo.
W kategorii potrawy na słono zwyciężył „Karp piernikową nutą nadziewany i leśną pierzynką okrywany” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie „Potworowianki” (pow. turecki, gm. Dobra), drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Kali-NoVa (pow. turecki, gm. Turek) z „Zupę grzybową z łazankami i pasztecikami”, natomiast trzecie miejsce za „Wigilijną rybę – sum nadwarciański w sosie z grzybów z gajowego lasu z pyrami” przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Gaju „Gajowianki” (pow. kolski, gm. Dąbie).
Z kolei wśród potraw na słodko pierwsze miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Anastazewie (pow. słupecki, gm. Powidz) za „Tradycyjny piernik wigilijny”, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Krwonach (pow. turecki, gm. Brudzew) za „Wielkopolską zupę z suszu i uszkami z suszona śliwką”, a trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Żelazno (pow. pilski, gm. Wyrzysk) za „Sernik Bożonarodzeniowy Hrabiego Konstantego”.
Troska oraz aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich to wielka zasługa Samorządu Województwa Wielkopolskiego. Wiele Kół mogło skorzystać z konkursów dotacyjnych na ich rozwój są też takie koła z powiatu tureckiego. Jarmark pokazuje, że wspólnymi siłami można stworzyć ciekawą i pełna dobrej atmosfery imprezę, w której uczestniczą mieszkańcy z wszystkich zakątków Województwa razem spędzając czas. – mówi Wójt Gminy Brudzew Cezary Krasowski
Nagrody za zwycięskie potrawy wręczali: Krzysztof Grabowski – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Cezary Krasowski – Wójt Gminy Brudzew, Anna Majda Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Paweł Zbierajewski – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.