Fundacja CHOPS promuje walkę z marnowaniem żywności
W Kaliszu, z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Walki z Głodem, Fundacja CHOPS zorganizowała wydarzenie przy lokalnej jadłodzielni. Celem akcji było zwrócenie uwagi na problem marnowania żywności w Polsce i promowanie idei dzielenia się jedzeniem.
Jadłodzielnia, działająca już od dwóch lat dzięki wsparciu firmy Winiary, jest miejscem, gdzie mieszkańcy mogą zostawiać i odbierać żywność, zapobiegając jej marnowaniu. Organizatorzy podkreślili, że w Polsce rocznie marnuje się aż 5 milionów ton żywności, co przekłada się na 153 kilogramy każdej sekundy.
Podczas wydarzenia wolontariusze przygotowali dla uczestników zupę grochową, wykorzystując produkty, które mogłyby się zmarnować. Dodatkowo, uczestnicy otrzymali paczki z warzywami.
Roman Żarnecki, Prezes Fundacji CHOPS, zwrócił uwagę na rosnącą popularność jadłodzielni wśród mieszkańców Kalisza.
„Czasami stanę tutaj na parkingu i obserwuję. Jadłodzielnia średnio co kwadrans się otwiera. Co kwadrans ktoś do niej zagląda. Więcej jest osób tych, którzy zaglądają, żeby zabrać, ale coraz więcej mieszkańców ją zapełnia . Piekarnie, restauracje, czasami mieszkańcy po komunii, weselach czy imprezach.”
Jadłodzielnia jest otwarta całą dobę, siedem dni w tygodniu. Organizatorzy dbają o to, by przekazywane produkty były bezpieczne do spożycia.