Wydarzenie_1200x628
baner_FBAnt
Baner AWS
wszystkie_wiadomosci

Gospodarstwo Rolno-Sadownicze nowym członkiem Szlaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki”

Zarząd Powiatu Kaliskiego podjął decyzję o przyjęciu w poczet członków Szlaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki” kolejny podmiot z terenu powiatu Kaliskiego. Wyjątkowe grono zostało poszerzone o Gospodarstwo Rolno-Sadownicze z siedzibą w Opatówku, które prowadzą Aleksandra i Paweł Wróblewscy. Uroczyste wręczenie członkostwa miało miejsce dziś w Starostwie Powiatowym w Kaliszu.

Gospodarstwo Rolno-Sadownicze istnieje od 1947 roku i zajmuje powierzchnię około 30 ha. Surowce produkowane w gospodarstwie są ekologiczne i charakteryzują się wysoką jakością. Pod koniec 2021 roku w galeriach handlowych zostały utworzone jabłkomaty, w których można nabyć jabłka pochodzące z gospodarstwa Państwa Wróblewskich. We wrześniu 2022 roku powstał natomiast sklepik stacjonarny mieszczący się przy ulicy Łódzkiej, obok trasy łączącej Kalisz z Opatówkiem. W tym miejscu można kupić świeże owoce, soki, susze i przetwory.

Do Szlaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki” właściciele Gospodarstwa Rolno-Sadowniczego zgłosili następujące produkty i przetwory:

  • susze z jabłek i gruszek,
  • soki tłoczone z jabłek, gruszek i wiśni,
  • przetwory owocowe: powidła Babci Maryli, śliwki i gruszki w occie,
  • syropy malinowe, wiśniowe i z pigwy.

Wszystkie przetwory wykonywane są według dawnych rodzinnych procedur, które gwarantują wyjątkowy smak połączonej tradycji kulinarnej z nowoczesnym gospodarstwem.

Nowy członek Szlaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki” przekazuje klientom informacje dotyczące sposobu i miejsca produkcji, a także aktywnie uczestniczy i wspiera region Powiatu Kaliskiego poprzez różne działania promocyjne i charytatywne.

Źródło: Starostwo Powiatowe w Kaliszu

Podoba‚ Ci się materiał? Udostępnij go i komentuj - Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Chcesz by podobnych materiałów powstawało jeszcze więcej?Wesprzyj nas!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Starsze
Najnowsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Zobacz wszystkie komentarze

Najnowsze