I miejsce dla Stowarzyszenia Aktywni dla Małgowa w XX. edycji Konkursu „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
W Długiej Wsi w gminie Dobra w sobotę, 7 sierpnia odbył się Finał Wojewódzki XX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”. Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego. Gminę Lisków reprezentowało Stowarzyszenie Aktywni dla Małgowa, które zaprezentowało się w kategorii dania i potrawy regionalne, przygotowując zupę z dyni na ostro i kaczkę po Liskowsku oraz w kategorii napoje regionalne serwując nalewkę z jagód leśnych.
Łącznie do degustacji komisji konkursowej trafiło 30 potraw i prawie 60 produktów takich jak wina, miody, nalewki, wędliny, sery czy pieczywo z całej wielkopolski. Komisja przyznała 22 wyróżnienia i nagrody. W kategorii napoje regionalne Stowarzyszenia Aktywni dla Małgowa zdobyło I miejsce za nalewkę z jagód leśnych. Stowarzyszenie wystawiło również dla zwiedzających obrazy aniołów malowanych na ponad 200 – letnich deskach, które również zachwycały zwiedzających. Na liskowskie stoisko zapraszały obecne na festiwalu Maria Krawiec Wójt Gminy Lisków, Elżbieta Aleksander Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Liskowie oraz członkinie stowarzyszenia.
Podoba‚ Ci się materiał? Udostępnij go i komentuj - Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Chcesz by podobnych materiałów powstawało jeszcze więcej?Wesprzyj nas!
Subskrybuj
0 komentarzy
Starsze