Jak dobrać wino do różnych rodzajów sera?
Co zwykle podaje się do wina jako przekąskę? Najczęściej są to różne mięsa lub ryby, owoce, orzechy i oliwki oraz oczywiście sery. Słone sery dobrze komponują się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi winami. Jednak każdy rodzaj sera wymaga podania określonego wina i odwrotnie, tylko określona przekąska serowa będzie pasować do określonego wina. Internetowy sklep z winami BottleBox podpowiedział nam, jak łączyć tak różne sery i wina, ponieważ istnieje tak wiele odmian obu!
Jakie są rodzaje serów?
Istnieje wiele odmian sera, podobnie jak istnieje wiele odmian wina. Jednocześnie nawet zwykły ser wiejski o dość specyficznym zapachu może być podawany z drogim starzonym winem. Najważniejsze jest to, że smak i aromat są w harmonii. Oto rodzaje serów.
- Świeże sery twarogowe. Świeże, bez starzenia, produkowane szybko. Mają przeważnie miękką konsystencję. Należą do nich mascarpone i ricotta, mozzarella i feta, haloumi.
- Sery twarogowe dojrzewające. Należą również do świeżych, ale ich gotowość zajmuje więcej czasu. Są miękkie, ale pokryte gęstą, cienką skórką białej pleśni.
- Sery miękkie. Bardziej gęste niż sery dojrzewające i z grubszą warstwą aksamitnej białej pleśni. Najpopularniejsze z nich to Brie i Camembert.
- Sery półmiękkie. Jeszcze gęstsze, można je niemal sklasyfikować jako twarde. Mają żółty kolor i bardziej pikantny smak. Mają skórkę, ale są miękkie w środku. Są to edam, muenster, taleggio.
- Sery twarde. To te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Gęste w konsystencji, kruszące się, z twardą skórką. Bogaty smak i jasny kolor – parmezan, grana padano, cheddar.
- Sery z niebieską pleśnią. Specyficzne, miękkie i lepkie, ze smugami niebieskiej pleśni i ostrym smakiem. Najbardziej znane to gorgonzola, Roquefort, Dorblu itp.
Jak dobrać odpowiednie wino do każdego rodzaju sera?
Jak widać, sery mogą być tak różne, że trudno jest odgadnąć smak i kolor wina, które będzie do nich pasować. Jednak eksperci internetowego sklepu z winami BottleBox radzą, aby wybierać wina według smaku i aromatu. Mogą one uzupełniać smak sera lub ciekawie z nim kontrastować.
- wino do świeżego twarogu
Produkcja tych serów trwa zaledwie kilka godzin, do jednego dnia. Mają świeży i delikatny mleczny smak. Do tych serów pasują wytrawne białe wina, młode, z kwaskowatością. Czy podajesz te sery z warzywami? Wybierz wino sauvignon blanc, muscat lub tokaji. Jeśli z owocami, wybierz niemieckiego rieslinga lub włoskie pinot grigio.
- wino z dojrzewającym twarogiem
Sery te produkowane są głównie we Francji. Są bardzo wyrafinowane i dość drogie. Najsmaczniejsze z nich to valence i clochette. W przeciwieństwie do świeżych serów twarogowych, mają już na sobie białą skórkę pleśni, która dodaje im pikanterii i ostrości. Do takich serów pasuje Sauvignon blanc, aligote lub chardonnay.
- wino z miękkimi białymi serami
Sery te są najbardziej uniwersalną kategorią przekąsek, ponieważ można do nich dobrać wino białe, różowe i czerwone. Wyróżnia je zapach i posmak grzybów. Sauvignon i chardonnay również są tutaj korzystną opcją, ale bardziej dojrzałe, a w przypadku win czerwonych wybierz bogaty pinot noir.
- wino do serów półmiękkich
Sery tej kategorii produkowane są we Włoszech (Taleggio), Francji (Munster) i Holandii (Edam). Wina z tych samych regionów są dla nich odpowiednie. Wybierając białe wino, lepiej wybrać słodsze z owocowymi nutami. Jeśli chodzi o czerwone, tylko wytrawne, ale najlepiej młode, niezbyt bogate, aby nie zakłócać ciekawego smaku sera.
- wino z twardymi serami
Sery twarde mogą być bardziej tłuste i oleiste, takie jak manchego (hiszpański ser owczy z dziurami) i cheddar (brytyjski ser krowi o pikantnym smaku). Mogą też być twarde, suche, kruszące się (parmezan, grana padano). Do tych pierwszych wybieraj młode wina czerwone lub bogate wina białe. Do tych drugich wybierz białe wina musujące.
- wino do serów z niebieską pleśnią
Sery te mają bogaty i ostry smak, cierpkość i goryczkę. Mają miękką konsystencję i smugi zielonej lub niebieskiej pleśni. Nadają się do win neutralnych, lekkich, przezroczystych czerwonych lub młodych białych. Jeśli ser jest zbyt ostry (z reguły dotyczy to Dorblu), należy wybrać niemieckiego półsłodkiego rieslinga.
Wiele osób pyta: jak dobrać wino do dań z serem? W przypadku deski serów z plasterkami różnych odmian należy wybrać najprostsze wina neutralne, najlepiej wytrawne lub półwytrawne. We Włoszech pizze Four Cheese i Margherita są zwykle popijane Chianti. Pinot grigio to dobry wybór do makaronu. Jeśli lubisz desery z serem (tiramisu, sernik, semifreddo), wybierz słodkie wina musujące, zawsze zimne.