Konkurs na największą PYRĘ. I na najsmaczniejszą też!
Wielkopolska słynie z ziemniaka i potraw z niego wytwarzanych. Dlatego Samorząd Województwa Wielkopolskiego ogłosił drugą edycję konkursu na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”. Nabór zgłoszeń konkursowych trwa do 8 września 2022 roku.
Celem konkursu jest promocja pyry jako warzywa charakterystycznego i od lat kojarzonego z Wielkopolską, jak i również aktywizacja mieszkańców ze szczególnym uwzględnieniem aktywnych rolników, Kół Gospodyń Wiejskich, a także podtrzymanie i popularyzacja tradycji kulinarnych Wielkopolski. Organizowane przedsięwzięcie to doskonała okazja, by pokazać, jak to bardzo popularne w naszym regionie warzywo można przygotować oraz rozpopularyzować poza granicami Wielkopolski. Konkurs umożliwia identyfikację oraz zebranie wiedzy o potrawach regionalnych z ziemniaków oraz zachowanie świadomości kulturowej regionu w oparciu o tradycje przekazywane kolejnym pokoleniom.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego po raz drugi organizuje konkurs na największą pyrę oraz potrawę z ziemniaka. Konkurs, który bardzo mocno nawiązuje do kulinarnej tradycji naszego Regionu, jest okazją do wygrania atrakcyjnych nagród, integracji z innymi uczestnikami konkursu. Idea konkursu to także okazja do zaprezentowania wyjątkowych potraw z ziemniaka, które najczęściej są przygotowywane przez Koła Gospodyń Wiejskich czerpiących z wielopokoleniowych przepisów i receptur. Finał wydarzenia odbędzie się 8 października, podczas którego zostanie zważona i wybrana największa pyra oraz najlepsza potrawa z ziemniaka – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Przedmiotem Konkursu jest przedstawienie największej wielkopolskiej pyry (ziemniaka) oraz wykonanie potrawy z pyry (ziemniaka) i kapusty charakterystycznej dla województwa wielkopolskiego. W ramach konkursu można zgłosić pyrę wyhodowaną na terenie województwa wielkopolskiego, która będzie pochodzić z tegorocznych zbiorów, natomiast potrawa, której głównym składnikiem jest ziemniak może być w dowolnej formie kulinarnej. Głównym kryterium wielkości pyry jest jej waga. Zaprezentowane potrawy ocenione przez komisję konkursową będą poddane ocenie następujących elementów: walory smakowe i zapachowe, związek jadła z regionem i tradycjami, oraz sposób prezentacji dania. Chętni, którzy zdecydują się dostarczyć w dniu finału konkursu potrawę zobowiązani są wypełnić i złożyć kartę zgłoszeniową do 8 września 2022 r.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu zamieszczonego na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu oraz stronie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolsk.
Źródło: UMWW