Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Do 30 czerwca można przesyłać zgłoszenia do Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. To już XX edycja zmagań, które odbywają się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Celem konkursu jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach.
Obsługę konkursu prowadzi Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, 61-714 Poznań, al. Niepodległości 34, kontakt: Oddział ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej, tel. 61/626-65-34, 61/626-65-33, 61/626-65-20 lub 61/626-65-00, e-mail: dr.sekretariat@umww.pl. Karty zgłoszeniowe w Konkursie należy przesłać do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi do dnia 30.06.2021 r. Wszelkie niezbędne dokumenty i informacje można znaleźć na stronie: https://www.umww.pl/xx-edycji-konkursu-wojewodzkiego-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Kaliszu