Lista wyposażenia gastronomicznego potrzebnego w restauracji
O wiele łatwiej jest wyobrazić sobie restaurację bez designerskich stołów czy krzeseł niż bez porządnego wyposażenia gastronomicznego w postaci ciągów grzewczych, czy urządzeń chłodniczych. Prawda jest taka, że jakość serwowanych dań zależy nie tylko od umiejętności kucharzy, ale również od narzędzi, z których mogą oni korzystać. Dopasowany sprzęt ułatwia pracę i daje o wiele więcej możliwości. Poznaj listę wyposażenia gastronomicznego.
Niezbędny sprzęt do gastronomii, czyli ciągi grzewcze
Ciągi grzewcze oferowane przez najlepsze marki, a w tym Fagor, Mareno, Berto’s, Kormet czy Tecnoinox, stanowią niezbędny element każdej restauracji, która chce cieszyć się najwyższym standardem. Te profesjonalne rozwiązania gastronomiczne umożliwiają sprawną obróbkę termiczną potraw i efektywne wydawanie dań.
Taki sprzęt do gastronomii składa się z różnorodnych elementów przeznaczonych do obróbki termicznej. Kucharze mogą korzystać z płyt kuchennych, grilli, kotłów warzelnych czy warników do makaronu. Ciągi grzewcze zapewniają nie tylko doskonałe parametry użytkowe, ale także są objęte wieloletnią gwarancją, dzięki czemu wiesz, że przejdą każdy przegląd i kontrolę sanepidu.
Najlepsze ciągi grzewcze posiadają odpowiednie atesty PZH oraz są przyjazne dla środowiska i zdrowia ludzi. Ich produkcja odbywa się zgodnie z surowymi wytycznymi dotyczącymi urządzeń przeznaczonych do profesjonalnego wykorzystania w branży gastronomicznej. Takie wyposażenie gastronomii w Rzeszowie znajdziesz na iguana.pl.
Obowiązkowe wyposażenie gastronomiczne, czyli piece konwekcyjno-parowe
Gastronomiczne piece konwekcyjno-parowe reprezentują kolejny etap rozwoju w dziedzinie urządzeń gastronomicznych, wykorzystujących zjawisko konwekcji. Ich innowacyjność polega na możliwości łączenia konwekcji z parowaniem, co sprawia, że są niezastąpione w restauracyjnych kuchniach o najwyższym standardzie.
Takie wyposażenie gastronomiczne umożliwia nie tylko tradycyjne pieczenie, ale również parowanie wnętrza komory. W ten sposób zapewniasz sobie doskonałą obróbkę termiczną potraw i to bez utraty ich naturalnej wilgoci. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza możliwe jest przygotowywanie potraw w sposób zdrowy, a przede wszystkim smaczny.
Dokładna lista wyposażenia gastronomicznego
I choć piece oraz ciągi grzewcze są niezbędne w każdej restauracyjnej kuchni, to i tak przyda się dodatkowe wyposażenie, a dokładnie:
- urządzenia chłodnicze, czyli lodówki i zamrażarki,
- zmywarki – polecamy oddzielną na szkło,
- ciągi wydawnicze,
- meble ze stali nierdzewnej,
- sprzęt do obróbki mechanicznej, na przykład mięsa.