Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Dziś po raz trzeci obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych działań w obszarze bezpieczeństwa żywności.
Oficjalnym hasłem tegorocznej edycji jest: „Safe food now for a healthy tomorrow”. Na stronie Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności oraz twitterze Kodeksu Żywnościowego został zamieszczony film promujący obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021, który zawiera odniesienia do najnowszych informacji, które zostały zaprezentowane przez przedstawicieli Organizacji do spraw Wyżywienia i Rolnictwa ONZ (FAO), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz sekretariatów Komisji Kodeksu Żywnościowego i Międzynarodowej Sieci Organów do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Do udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni goście z całego świata, którzy przedstawili argumenty za tym, dlaczego bezpieczeństwo żywności jest sprawą nas wszystkich.
Źródło: gov.pl