baner_FBAnt
Projekt Poznań
Baner AWS
wszystkie_wiadomosci

Słodkie świętowanie – czekoladowe potrawy na Sylwestra i Nowy Rok

Sylwester to doskonała okazja do szampańskiej zabawy, wystrzałowych atrakcji oraz fantastycznej imprezy! To idealny moment na odrobinę szaleństwa i eksperymentów, również w sferze kulinarnej. Co powiesz na oryginalne i zaskakujące potrawy, które zachwycą Ciebie oraz Twoich gości? W tym artykule podpowiemy Ci, jak używać słodyczy czekolady do tworzenia nieoczywistych i interesujących połączeń smakowych.

Gorące potrawy z czekoladą

Na początek zaserwujemy Ci gorące danie, jednak nie klasyczny rosół czy strogonow… Jeśli marzysz o nowości i efekcie zaskoczenia, pomyśl o daniu, które opiera się na połączeniu dobrej jakości mięsa z papryką chili i sosem czekoladowym. To odważne, rozgrzewające, a co najważniejsze – smaczne i niebanalne danie, które zachwyci podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. Jednym z pomysłów na takie połączenie może być wołowina z chili i czekoladą. Do stworzenia sosu użyj wysokiej jakości czekolady (najlepiej 70%). W zależności od przepisu możesz wykorzystać świeże, drobno pokrojone papryczki lub przyprawę chili. Do takiego połączenia możesz wykorzystać wino, które wydobędzie wyrafinowany smak potrawy.

W najprostszej wersji do przygotowania sosu czekoladowego z chili będziesz potrzebować:

  • 100 g czekolady;
  • 1-2 papryczki chili;
  • cebulę i czosnek;
  • pół szklanki bulionu wołowego;
  • ¼ szklanki czerwonego wina.

Na początku roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Usmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj pokrojony czosnek i chili i smaż przez ok. 1 minutę. Wlej czerwone wino i gotuj przez chwilę. Dodaj bulion wołowy oraz roztopioną czekoladę. Dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać cynamon lub kminek. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możesz dodać odrobinę śmietany 18%.

Tak stworzony sos połącz z podsmażonymi plastrami wołowiny. Możesz tworzyć różne wariacje tego sosu i poszukiwać pomysłów na modyfikacje i urozmaicenia (np. poprzez dodanie czerwonej fasoli).

Innym pomysłem jest kurczak na ostro w sosie czekoladowym. To potrawa równie zaskakująca i elegancka, a dodatkowo prostsze w wykonaniu, dzięki mięsu z kurczaka. Jest ono bowiem łatwiejsze do przygotowania dla mniej wprawnych kucharzy.

Sałatka z czekoladą

Czy Twoi goście mogą być zaskoczeni, jeśli na stół wyjedzie sałatka polana… sosem czekoladowym? Taka kombinacja z pewnością zostanie zauważona i doceniona. To może być bardziej znana wersja w postaci sałatki owocowej okraszonej słodkim sosem z czekolady. Jest to, oczywiście, bardzo smaczna i przyjemna propozycja.

Jednak świętowanie nadejścia Nowego Roku wymaga większej ceremonii i wyrafinowanych dań. Dobór składników oprzyj na własnych preferencjach, nie zapominając o ostrych, cierpkich, lekko gorzkich i wykwintnych smakach. Możesz stworzyć sałatkę złożoną z sałaty lodowej, piersi kurczaka, orzechów włoskich, czerwonej cebuli i przypraw. Sos czekoladowy do sałatki w podstawowej wersji powinien składać się z:

  • gorzkiej czekolady;
  • oliwy z oliwek;
  • syropu klonowego lub miodu;
  • octu balsamicznego;
  • soli i pieprzu.

Wariacje sosu są niezwykle różne, więc możesz znaleźć wersje z winem, chili czy też kakao. Dodatkiem mogą być np. migdały lub listki mięty, które dodatkowo ozdobią całość. W zależności od tego, jakie są Twoje gusta, możesz wybrać i połączyć smaki idealne dla siebie.

Pizza czekoladowa

Pizza czekoladowa to bardziej zabawowa i rozrywkowa forma kulinarnego świętowania. Jest to idealny pomysł na Sylwestra z dziećmi, które z pewnością docenią słodycz i ciekawy smak tego dania. Aby ją przygotować, potrzebujesz ciasta takiego samego, jak do klasycznej pizzy. Zmieniają się jedynie składniki, którymi je smarujesz i posypujesz. Zamiast sosu pomidorowego użyj sosu czekoladowego. Możesz wybrać mleczną wersję czekolady, która będzie słodsza i delikatna w smaku. Taki sos przygotujesz z czekolady mlecznej w połączeniu z czekoladą deserową oraz śmietanki kremówki.

Na wierzch możesz położyć wszystko, co słodkie: żelki, pianki, kawałki czekolady, pokruszone batoniki, owoce, takie jak maliny, banany, truskawki, kawałki ananasa, mandarynki.

Dodatkowo całość możesz oprószyć czekoladową posypką, gdyż – jak wiadomo – słodyczy nigdy za wiele. Co istotne, w tworzenie tego przysmaku możesz zaangażować najmłodszych, którzy będą dobierać i układać składniki na cieście. Pamiętaj o tym, aby ciasto upiec wcześniej, bez dodatków, które kładzie się na nim dopiero po upieczeniu.

Sylwester to absolutnie wyjątkowa okazja, dlatego nadaj jej niepowtarzalny charakter. Wyrafinowane dania oraz ekstrawaganckie propozycje sprawią, że przywitasz kolejny rok nowością. Eksperymentuj, łącząc innowację z klasyką i tworząc nietypowe zestawienia smaków. W kuchni z Wedlem znajdziesz o wiele więcej ciekawych i dokładnych przepisów, nowoczesnych wariacji i modyfikacji tradycyjnych dań, nie tylko na Nowy Rok, ale także na inne, ważne i uroczyste ceremonie.

Podoba‚ Ci się materiał? Udostępnij go i komentuj - Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Chcesz by podobnych materiałów powstawało jeszcze więcej?Wesprzyj nas!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Zobacz wszystkie komentarze

Najnowsze