
Umowy na „Małe Mobilne Kuchnie Warsztatowe” z Kołami Gospodyń Wiejskich
Ponad 88 tys. zł pozyskały Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia z powiatu kaliskiego w ramach konkursu „Małe Mobilne Kuchnie Warsztatowe”. Przedstawiciele poszczególnych Kół i Organizacji podpisali umowy z Wicemarszałkiem Województwa Wielkopolskiego Krzysztofem Grabowskim na realizację zadań. Dofinasowanie umożliwi zakup niezbędnego sprzętu do prowadzenia zadań edukacyjnych i pokazów z zakresu ograniczenia marnowania żywności w Regionie.
Konkurs „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” skierowany do organizacji pozarządowych zwłaszcza Kół Gospodyń Wiejskich i Organizacji zajmujących się dystrybucją pomocą żywnościową do potrzebujących. Inicjatywa realizowana jest w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” i ma na celu wspieranie organizacji pozarządowych promujących niemarnowanie żywności na terenie Wielkopolski, doposażenie ich w narzędzia ułatwiające prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie gospodarowania dostępną żywnością i uczenia zaradności życiowej w zakresie żywienia siebie i rodziny. Stosowne umowy na realizację zadań podpisali reprezentujący Samorząd Województwa Wielkopolskiego Wicemarszałek Krzysztof Grabowski oraz przedstawiciele 10 Kół Gospodyń Wiejskich i OSP podczas spotkania w Sali Ochotniczej Straży Pożarnej w Opatówku.
Wsparcie w ramach konkursu „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” to możliwość rozwoju działalności organizacji oraz zwrócenie szczególnej uwagi mieszkańców terenów wiejskich na problem marnowania żywności. Cieszy zainteresowanie społeczeństwa tym problemem i aktywne uczestnictwa i wnioskowanie o wsparcie na zakup takiej instalacji. Warto podkreślić, że mobilne kuchnie znajdują szerokie zastosowanie podczas warsztatów, pokazów gotowania oraz miejscowych wydarzeń podczas, których lokalne społeczności mogą zyskać nowa praktyczną wiedzę z zakresu racjonalnego gospodarowania żywnością. Do Kół i OSP z powiatu kaliskiego trafi ponad 88 tys. zł z budżetu Województwa Wielkopolskiego. – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
W ramach przeprowadzonego naboru organizacje mogły uzyskać wsparcie finansowe od 3 do 15 tys. zł na realizację zadania polegającego na zakupie instalacji mobilnej kuchni warsztatowej, która spełnia normy sanitarne, jest przystosowana do gotowania na zewnątrz, umożliwia prowadzenie wydarzeń i instruktaży jak zagospodarowywać żywność, szczególnie tą zagrożoną zmarnowaniem. Ważnym elementem działań w ramach realizacji tych przedsięwzięć jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na racjonalne zagospodarowanie produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które są odrzucane podczas przygotowywania potraw.
W tegorocznej edycji konkursu wsparcie pozyskało 80 organizacji pozarządowych, a łączna kwota wsparcia na ten cel wynosi prawie 700 tys. zł i pochodzi ona z budżetu Województwa Wielkopolskiego.
Lista podmiotów z dofinasowaniem:
Beneficjent | Powiat | Dotacja |
Koło Gospodyń Wiejskich Chojno | kaliski | 4179,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Przystajni | kaliski | 7400,00 |
Ochotnicza Straż Pożarna w Opatówku | kaliski | 10400,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Żelazkowie | kaliski | 7000,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich Czerwone Maki Zakrzyn | kaliski | 3700,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Stawiszynie | kaliski | 15000,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Kakawie | kaliski | 6460,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierzbinie | kaliski | 11060,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Przyraniu | kaliski | 11060,00 |
Koło Gospodyń Wiejskich „Żychowianki” w Żychowie | kaliski | 12000,00 |
Suma: | 88 259,00 |