Wielkopolska pyra gigant – poszukiwana
Ogłoszony został nabór zgłoszeń do kolejnej edycji konkursu „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Konkurs, w którym rywalizują największe ziemniaki oraz najsmaczniejsze potrawy z pyry to okazja do poznania regionalnych unikatowych smaków i wspólnej zabawy. Termin zgłoszeń konkursowych trwa do 13 września
Popularne „wielkopolskie pyry” ponownie wezmą udział w rywalizacji konkursowej. Konkurs nawiązujący do symboliki oraz kulinarnego dziedzictwa Wielkopolski ma na celu kultywowanie regionalnych tradycji kulinarnych, uczczenie zbiorów oraz integrację i zaangażowanie społeczności w wydarzenia. Wydarzenie sprzyja także identyfikacji oraz zebraniu wiedzy o potrawach regionalnych z ziemniaków. Wydarzenie z czynnym udziałem lokalnej społeczności sprzyja budowie świadomości kulturowej regionu bazującej na tradycji przekazywanej kolejnym pokoleniom a także promuje bogactwo województwa jako miejsca z unikatowymi zwyczajami kulinarnymi i społecznością.
Nawiązanie do lokalnych tradycji oraz bogactwa kulinarnego regionu w konkursie „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry” to doskonała okazja pokazania kulinarnych pomysłów mieszkańców, lokalnego folkloru oraz promocji Wielkopolski. Udział w konkursie to wspaniała okazja by zaprezentować lokalne specjały szerokiej publiczności. Konkurs od początku jego organizacji cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony Kół Gospodyń Wiejskich, osób które wykopały ogromne ziemniaki oraz odwiedzających wydarzenie. Finał w tym ważenie pyr i prezentacja potraw konkursowych odbędzie się 12 października w Grodźcu, w powiecie konińskim. Na uczestników konkursu czekają atrakcyjne nagrody i liczne atrakcje.
– mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
W ramach konkursu na największą pyrę można zgłosić ziemniaka wyhodowanego na terenie województwa wielkopolskiego, który będzie pochodzić z tegorocznych zbiorów, natomiast potrawa, której głównym składnikiem jest ziemniak może być w dowolnej formie kulinarnej. Głównym kryterium wielkości pyry jest jej waga. Natomiast zaprezentowane potrawy komisja konkursowa oceni z uwzględnieniem następujących elementów: walory smakowe i zapachowe, związek jadła z regionem i tradycjami, oraz sposób prezentacji dania.
Z roku na rok poziom prezentowanych potraw wzrasta, zaskakując komisje konkursową pomysłowością i formą podania. Ważny jest także aspekt jakości oraz wykorzystania naturalnych i nie przetworzonych lokalnych produktów do poszczególnych dań promują lokalny rynek i producentów. Ubiegłoroczna edycja konkursu w Liskowie do wspólnej rywalizacja przyciągnęła ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski, a największa pyra ważyła ponad 1,6 kg.
– dodaje Wicemarszałek Krzysztof Grabowski
Podczas finału wydarzenia, który odbędzie się 12 października 2024 r. w sali sportowej przy Szkole Podstawowej im. M. Dąbrowskiej w Grodźcu, w powiecie konińskim przewidziano liczne atrakcje występy, stoiska KGW oraz degustacje. Nie zabraknie emocji związanych z konkursami.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu zamieszczonego na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu