baner_FBAnt
EKO
Baner (1200 x 200 px) (1)
wszystkie_wiadomosci
Paclan

Wytrawne smakołyki na drogę – babeczki marchewkowe, gofry orkiszowe i bułeczki z sezamem

Dłuższa podróż, piknik, czy po prostu bardzo aktywny dzień – szybkie przekąski są często naszymi sprzymierzeńcami w zabieganym życiu. Wytrawne smakołyki to świetne rozwiązanie, które zaspokaja głód i dostarcza energii na długi czas. Oto przepis na trzy pyszne i zdrowe przysmaki, które sprawdzą się na każdą okazję.

Bułeczki z sezamem, czyli kanapki inaczej

    Te drożdżowe bułeczki są efektowne, a jednocześnie naprawdę proste w przygotowaniu. Sprawdzają się w połączeniu z ulubionymi dodatkami – serem, pastami, wędliną i warzywami, a nawet na sucho lub w wersji z samym masłem.

    Składniki (na ok. 30 sztuk):

    • 125 ml mleka + 125 ml wody
    • 20 g świeżych drożdży
    • 400 g mąki pszennej typu 550 lub 650
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 60 g masła

    Dodatkowo:

    • 1 l wody + 50 g sody – do gotowania
    • sezam, mak, słonecznik – do posypania

    Z ciepłych płynów, drożdży i cukru przygotuj zaczyn. Dodaj mąkę i sól, zacznij wyrabiać ciasto, a następnie wlej roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką na 1 godzinę. Z ciasta uformuj 4 wałki i zostaw nakryte ściereczką na papierze do pieczenia na 10 minut. Gotuj po 25 sekund z każdej strony, a następnie podziel ciasto na małe bułeczki. Posmaruj je wodą z sodą i posyp sezamem. Piecz 20 minut w 200°C.

    Bułeczki świetnie smakują na świeżo, ale dobrze znoszą również transport. Przekrój je, dodaj ulubione składniki, zapakuj w papier śniadaniowy i zabierz ze sobą.

    Babeczki marchewkowe – idealne na wynos

    Te babeczki łączą w sobie słodycz, korzenne nuty i delikatną strukturę. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska do kawy.

    Składniki (na 12 sztuk):

    • 200 g startej marchwi
    • 140 g oliwy lub oleju
    • 3 jajka
    • 250 g mąki orkiszowej jasnej typu 630
    • 120 g erytrytolu lub cukru
    • ½ łyżeczki sody
    • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
    • opcjonalnie ozdoby na wierzch

    W jednej misce łączymy startą marchew, jajka, tłuszcz i erytrytol. W drugiej przesiewamy mąkę z sodą i przyprawami. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy 25 minut w 180°C w trybie góra–dół. Po wystudzeniu muffiny można ozdobić na przykład minimarchewkami.

    W przypadku babeczek świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie papieru do pieczenia zamiast jednorazowych papilotek. Dzięki temu rozwiązaniu możemy dobrać rozmiar arkuszy do naszej blaszki, a odpowiednio uformowane brzegi lepiej dopasują się i skutecznie zapobiegną wylewaniu się ciasta. Dodatkowo, ich dobrze zagięte narożniki mogą też służyć jako wygodne „uszka” – podpowiada Marta Krokowicz, ekspertka marki Paclan i dodaje: aby stworzyć własne papilotki, wystarczy wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty wielkości ok. 12 × 12 cm. Następnie arkusze te nakładamy na szklankę i zaginamy, tworząc dłońmi kształt, który przekładamy do blaszki na muffinki. Pozostaje wlać masę do foremek i umieścić babeczki w piecu. Odporny na tłuszcz papier sprawia, że po upieczeniu babeczki łatwo się wyjmuje.

    Gofry pizzowe – na ciepło i na zimno

    Ziołowo-serowe gofry orkiszowe z dodatkiem szynki i pomidorów – smakują jak pizza, a są znacznie bardziej poręczne w transporcie.

    Składniki (na 12 sztuk)

    • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej + 1 szklanka pełnoziarnistej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 2 jajka
    • 4 łyżki oleju
    • 1 szklanka mleka 3,2%
    • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
    • tarty ser mozzarella i parmezan (razem ok. 130 g)
    • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    • świeże zioła: bazylia i natka pietruszki

    Wymieszaj mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Osobno połącz jajka, mleko i olej, następnie przelej do suchych składników. Dodaj starty ser, pokrojoną szynkę i zioła. Całość zamieszaj i piecz w rozgrzanej gofrownicy. Gofry studź na kratce, by zachowały chrupkość.

    Gotowe do drogi

    Zabierając przekąski na wynos, pamiętajmy o szczelnym i praktycznym opakowaniu.Te bardziej chrupiące, takie jak gofry, można przechowywać w papierowych torebkach śniadaniowych – dzięki nim będziemy mieć pewność, że nie namokną. Pamiętajmy też
    o niezawodnych o woreczkach.

    Woreczki strunowe są bardzo uniwersalnym rozwiązaniem. Pozwalają podzielić jedzenie na porcje i zachować jego świeżość, bez obawy, że różne smaki i zapachy (np. zioła i słodka marchewka) będą się przenikać, a jedzenie zawilgotnieje. Dobrze dobrany woreczek działa jak mini lunchbox – szczelny, higieniczny i wielokrotnego użytku. Co więcej, można opisać je markerem – to świetny patent przy planowaniu posiłków dla dzieci – radzi Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.

    Jak widać, domowe przekąski wcale nie muszą być skomplikowane – wystarczy kilka prostych składników, by przygotować coś naprawdę pysznego. Sycące, zdrowe, a do tego łatwe do zapakowania – wprost idealne na każdy aktywny dzień. Smacznego!

    Informacja prasowa, fot.: Paclan

    Podoba‚ Ci się materiał? Udostępnij go i komentuj - Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna! Chcesz by podobnych materiałów powstawało jeszcze więcej?Wesprzyj nas!

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Starsze
    Najnowsze Najczęściej oceniane
    Informacje zwrotne w treści
    Zobacz wszystkie komentarze

    Najnowsze