Uczniowie „Gastronomika” wyróżnieni w konkursie ekologicznym
W środę, w Sali Sesyjnej UMWW Samorząd Województwa Wielkopolskiego nagrodził najlepszych uczniów, którzy wzięli udział w konkursie „Nasz pomysł na ochronę środowiska”. Nadesłano niemal 70 prac.
Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem wpływu zanieczyszczeń na środowisko i zdrowie człowieka. Zadaniem uczestników było wykonanie fotoksiążki zgodnej z tą tematyką. Wykonane przez uczniów prace w większości obrazują aktualny stan środowiska oraz zawierają propozycje jego naprawienia.
Konkurs przeznaczony był dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych z podziałem na dwie kategorie:
Kategoria I: uczniowie klas 6, 7 i 8 szkół podstawowych województwa wielkopolskiego,
Kategoria II: uczniowie szkół ponadpodstawowych województwa wielkopolskiego.
Wśród nagrodzonych w Konkursie pn.: „Nasz pomysł na ochronę środowiska” VII edycja „Wpływ zanieczyszczeń na środowisko i nasze zdrowie” znaleźli się uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego”, którzy otrzymali nagrodę główną w II kategorii. Każdy uczeń otrzymał laptop, natomiast szkoła 3500 zł, tabliczkę pamiątkową oraz sadzonkę drzewa.
Źródło: Zarząd Województwa Wielkopolskiego